Бодрум Турция лято 2020 на море

Бодрум (Bodrum) е пристанищен град в Турция, по-точно във вилаета Мугла в югозападната част на Егейския регион на Турция. Той е и един от най-известните за почивка на море през лятото морски курорти на Турската Ривиера.

Почивка в Бодрум през лятото

Градът е и една от най-известните яхтинг дестинации и е разположен на южното крайбрежие на полуостров Бодрум, фронтално на гръцкия остров Кос, на около 180 км. на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона - Измир.

Климата на района на Бодрум е средиземноморски, като лятото е горещо и влажно, а зимата е мека и предимно слънчева.

Бодрум притежава уникална архитектура като всички сгради са бели и са високи 3 етажа максимум.

Историята на град Бодрум е много богата. Като се започне от бащата на историята Херодот (гръцки историк живял през периода 484-420 пр. Хр.), Дионисий (гръцки историк и преподавател по реторика през римския период), Александър Велики (превзема града след тежки боеве), рицарите-кръстоносци (пристигнали в град през 1402), Сюлейман Великолепни (Сюлейман Законодател) и Османската империя в Турция...

Днес града е важен туристически център на Турция и е посещаван от стотици хиляди туристи заради кристално чистото море, красивите плажове, първокласните и евтини хотели, ниски оферти за почивки на база Ultra All Inclusive и All Inclusive, нощни клубове, магазини, заведения, кафенета; както и заради близостта му до древният град Ефес (вторият по големина град в Римската империя) и калциевите тераси на Памуккале.

Сред най-известните забележителности на Бодрум са:
* Мавзолеят - гробница, построена от цар Мавзол - едно от Седемте чудеса на древния свят;
* Замъкът Бодрум (известен още и като Замъкът на Свети Петър) - построен от кръстоносците през 15 век, с изглед към пристанището на Бодрум и Международния яхт-клуб; домакин е на няколко културни фестивала през цялата година...
* Музеят на подводната археология - намира се в рамките на замъка;
* Пристанището на Бодрум.

Популярни публикации от този блог

В Бодрум на море и почивка през лято 2020